Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2008. március 16., vasárnap

» Eleftheria tánccsoport

Nemrég alakult meg a legfiatalabb görög tánccsoport, az Eleftheria. Nagy örömünkre szolgált, hogy Bariczné Hegedűs Mária, a tánccsoport vezetője elfogadta a felkérésemet egy internetes interjúra.
Szia Marcsi! Kérlek mondj egy pár szót arról, hogy mikor, és milyen céllal alapítottad meg a tánccsoportot? Milyen görög vonatkozása van az együttesnek?
2007. szeptemberében alakult meg ebben a formában a tánccsoport. 2006. végén kezdtem el a csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskolában görög táncot tanitani a középső fiam osztályából 4 tanulónak. Én magam 2004-ben egy véletlennek köszönhetően keveredtem le a Radnóti Miklós Müvelődési Házba, ahol Szeltner Laci tanitott görög táncokat. Beleszerettem a zenébe és nagyon tetszett a tánc is. Elhatároztam, hogy ezt nekem meg kell tanulnom. Közel két év kitartó tanulás után úgy gondoltam, hogy tovább kellene adni a fiatalabb korosztálynak. Középső fiam igen érdeklődve szemlélte kitartó munkámat, nagyon szeretett volna ő is tanulni. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a Helidonaki tánccsoportba kizárólag görög származású fiatalokat fogadnak be. Roland fiam nagyon elkeseredett, így nem volt mit tennem, csekély tudásomat próbáltam tovább adni.Sajnos nincs köztünk görög származású fiatal, de ha lenne, nagy örömmel fogadnánk.
Kikből áll az együttes? Ha jól tudom, a gyerekek iskolatársak.
Az együttes 12 főből áll: Bálint Emese, Szapóczy Dominika, Dudás Málna, Kozma Inez nagyedik osztályosak, Szőke Anasztázia, Právics Dominika,Tajti Zsuzsanna, Kanizsai Brigitta, Horváth Ádám és Baricz Roland harmadik osztályosak. Oszlopos segitségem Horváthné Majoros Ildikó.
Mint tudjuk, a magyarországi görögség egyik legnagyobb félelme, hogy a fiatalok nem viszik tovább a görög kultúrát. Így gondolom a görögök képviselői lelkesedéssel és meghatottsággal figyelik a gyerekek munkáját. Ez valóban így van? Ha igen, akkor támogatást is kaptok tőlük?
Azt tapasztalom, hogy kerületünk képviselője Deliagosz Paszkalisz nagy segitségemre van, hiszen minden alkalommal lehetőséget ad a tanitványaimnak, hogy tágabb közönség előtt bemutatkozhassanak.Egyenlőre ennyi támogatást kapunk, természetesen én ennek is nagyon örülök, hiszen mi még nagyon amatőrök vagyunk.
Ha jól tudom, Te magad tanítod a gyerekeket táncolni. Sok vitát olvastam arról, hogy Görögországban használnak-e látványos koreográfiákat, vagy inkább az autentikus körtáncok bemutatása jellemző. Te melyiket gondolod a helyesnek? Vannak-e koreográfiák, és ha igen, hogy találjátok ki őket?
Emlitettem, hogy amatőr tánccsoport vagyunk, ezért én magam jobban szeretem a hagyományos körtáncokat, hiszen Görögországban azt tapasztaltam, hogy egy-egy táncot huzamosabb ideig is körtánc formájában képesek járni, és nagyon jól érzik magukat, igen jól szórakoznak. Sajnos nálunk azt tapasztalom, hogy a koreográfia kötelező, mert a magyar közönség nem ismeri a görögök szokásait. Fellépéseink alkalmával igyekszem inkább a hagyományos körtáncos megoldást alkalmazni. Bár április 18-i fellépésünkre egy nagyon aranyos koreográfiát készülünk előadni, a tánc neve: Zonaradika.Ez lesz az első koreográfiánk. Rengeteg időt töltök a Youtube-on, kizárólag görögországi videókat tekintek mérvadónak. Ezeket szoktam letölteni, tanulmányozni, ezekre épülve a gyerekek szintjére átalakitani.Itt szeretném megköszönni a Mydros együttesnek és Smuk Gábornak azt a rengeteg segitséget, melyet a zenei anyagom bővitéséhez, illetve a tánccsoport további ismertségéhez kapok.
Milyen táncokat sikerült eddig színpadra vinni?
Nagyon szeretjük a pondoszi tik-et és tik tromahton-t, a zonaradikos változatait, a hasapiko-t, és az ipirotiko-t. Ezeket a táncokat már táncoltuk rendezvényeken. Jelenleg krétai táncokat is tanulunk.
Honnan szerzitek be a népviseleteket?
A fellépéseinkre a ruháinkat saját magam készitem a saját pénzünkből.
Mennyi idősek a tagok? Mit tapasztaltál, mennyi idő szükséges ahhoz, hogy tanári segítség nélkül is el tudjanak táncolni egy-egy táncot?
A tagok 9, 10 illetve 11 évesek. Nagy reménységem Kanizsai Brigi, aki a legalkalmasabb a vezetésre. Minden erőmmel azon vagyok, hogy őt felkészitsem erre a feladatra. Jelenleg nagy erővel dolgozom azon, hogy tanári segédlet nélkül el tudjam őket engedni. Igen nagy érdeklődés övezi a tánccsoportot, így szeptembertől kezdő csoportot indithatok. Ez nagy öröm számomra, és remélem, hogy a Magyarországon élő görögök is ugyan ilyen nagy örömmel fogják szemlélni, hogy ez a gyönyörű kultúra nem vész el.
Azok a gyerekek, akik még soha életükben nem hallottak páratlan ritmusokat, mennyire fogékonyak rá? Ezeknek a tanulása több időt vesz igénybe? A zenészeknél általában ez a jellemző...
A ritmusra nagy részük igen fogékony, és nagyon gyorsan képes elsajátitani. Kisebb hányaduk nehezebben tanul, de ők nagyon kitartóak és szorgalmasak, nem adják fel. Természetesen ez rengeteg időt vesz igénybe. A ritmust korábban tapsoltam nekik, mára már inkább csörgővel adom nekik, ez szórakoztatja őket, így eközben játszva elsajátitják a ritmust.
Vannak-e nagy terveitek a tánccsoporttal?
Természetesen nagyon nagy terveim vannak. Mindig nagyon szivesen nézem az Iliosz táncegyüttes előadását. Sajnos az én életembe ez a fajta tevékenység már nem fér bele, de nagyon nagy álmom, hogy a tanitványaim majd egyszer ugyanilyen nagyok lesznek. Szeretnék rájuk nagyon büszke lenni.
Milyen módon értesülhetnek az érdeklődők a fellépéseitekről?
Jelenleg csak az iwiwes adatlapunkon találhatók meg az eddigi és az elkövetkezendő fellépéseink.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Mi is nagyon köszönjük a lehetőséget.